https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Συμβουλές συνέντευξης εργασίας για μηχανικούς!

bookmark

 

Συνέντευξη εργασίας

Ο κλάδος των μηχανικών περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ευκαιριών καριέρας. Σε μία ανταγωνιστική αγορά εργασίας, είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις από το πλήθος, αν θέλεις να εξασφαλίσεις μία επιθυμητή θέση εργασίας στον τομέα του engineering.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις ερωτήσεις της συνέντευξης σαν μια καλή ευκαιρία να παρουσιάσεις τα δυνατά σου σημεία σα μηχανικός. Καλό είναι να έχεις σκεφτεί προηγούμενα projects σου και να είσαι προετοιμασμένος να αναλύσεις τι πήγε καλά με αυτά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μπορείς να μπορείς να υποστηρίξεις τα λεγόμενά σου με γεγονότα, συνεπώς βεβαιώσου ότι έχεις στοιχεία που συνοδεύουν τους ισχυρισμούς σου. Διάβασε παρακάτω περισσότερες συμβουλές:

Μη διστάσεις να παραδεχτείς τις αποτυχίες σου

Είναι πολύ πιθανό να ερωτηθείς για projects που δεν είχαν επιτυχία, για λάθη που έγιναν και για τις αδυναμίες σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μη δηλώσεις αρνητικά συναισθήματα σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισες, αλλά αντίθετα να τους δείξεις ότι έχεις μια θετική διάθεση, εξηγώντας τους τι έμαθες μέσα από αυτές τις εμπειρίες. Σημείωσε ότι όλοι έχουν κάνει λάθη στην εργασιακή τους πορεία, ακόμα και αυτοί που έχεις απέναντί σου στη συνέντευξη. Όταν ο υποψήφιος είναι σε θέση να δείξει πώς ξεπέρασε τις αντιξοότητες για να κάνει βήματα προς την επιτυχία, δημιουργεί μια πιο θετική εικόνα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εργασιακά προβλήματα.

Κάνε εκτενή έρευνα

Η πραγματοποίηση λεπτομερούς έρευνας σχετικά με την εταιρεία στην οποία κάποιος υποψήφιος ελπίζει να εργαστεί, είναι σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για τη συνέντευξη. Να έχεις κατά νου ότι μπορεί να σου απευθύνουν ερωτήσεις σχετικές με την εταιρεία (είναι σχεδόν σίγουρο), γι αυτό βεβαιώσου ότι έχεις σκεφτεί εκ των προτέρων θετικές απαντήσεις, προσαρμοσμένες σε αυτήν. Συχνές ερωτήσεις που μπορεί να σου προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχουν να κάνουν με το πώς θα προχωρούσες σχετικά με ένα μηχανολογικό έργο που πραγματοποιείται τη δεδομένη περίοδο στην εταιρεία, επομένως μια καλή έρευνα θα «αποδώσει καρπούς».

Μπορεί ακόμα και να σου ζητηθεί να κάνεις ένα προσχέδιο μιας τεχνικής προσφοράς, να σχεδιάσεις ένα project που θα σου δοθεί ως παράδειγμα ή να εξηγήσεις πώς θα κατασκεύαζες κάτι. Να είσαι προετοιμασμένος για το ο,τιδήποτε στη συνέντευξη και να περιμένεις το μη αναμενόμενο. 

Κάνε και εσύ ερωτήσεις

To μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης έχει να κάνει με το να απαντάς ερωτήσεις. Είναι όμως εξίσου βασικό το να δείξεις ενδιαφέρον στο ρόλο και στην εταιρεία, απευθύνοντας έξυπνες ερωτήσεις στο άτομο που έχεις απέναντί σου. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι η προετοιμασία ερωτήσεων πριν τη συνέντευξη, ωστόσο απέφυγε να ρωτήσεις για μισθολογικά θέματα. Δεν είναι κακό να αναφερθείς γενικά πάνω σε αυτό, αλλά οι πολλές ερωτήσεις μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το μισθό παρά για το ρόλο.  

Τυπικές ερωτήσεις

• Ποια είναι η προσέγγισή σου όταν εξηγείς περίπλοκα τεχνικά θέματα στους πελάτες;
Παράδειγμα απάντησης: Λαμβάνω υπόψη το υπόβαθρο του πελάτη και προσαρμόζω τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσω ώστε να ταιριάξει με αυτό. Κοιτάζω για χρήσιμες αναλογίες. Προσέχω ώστε να μην κάνω τον πελάτη να νιώσει ότι χειραγωγείται. 

• Πώς διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες του πελάτη;
Παράδειγμα απάντησης: Παρέχω μια απλουστευμένη ανάλυση κόστους/ οφέλους για κάθε στοιχείο του project και είμαι ειλικρινής σχετικά με τα όρια που μπορούν να επιτευχθούν. Στη συνέχεια δουλεύω μαζί με τον πελάτη προκειμένου να βρούμε αμοιβαίως ικανοποιητικές εναλλακτικές, όπου είναι απαραίτητο. 

• Περιέγραψε μια κατάσταση στην οποία έπρεπε να βρεις μια καινοτόμο λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα. 
Αυτή η ερώτηση θα σου δώσει την ευκαιρία να αναδείξεις την εφευρετικότητά σου. H λύση δε χρειάζεται να είναι «μοναδική». Χρειάζεται απλά να αποδείξεις ότι έχεις εναλλακτική σκέψη. 

• Σου ήταν ποτέ αδύνατο να λύσεις ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισες;
Αυτή η ερώτηση έχει σχεδιαστεί προκειμένου να φανεί αν ο υποψήφιος γνωρίζει από πού να ζητήσει βοήθεια και αν μπορεί να εργαστεί μέσα σε μια ομάδα. Στην περίπτωση που δεν έχεις ποτέ «κολλήσει» σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, μπορείς να αναφέρεις περιπτώσεις στις οποίες ζήτησες συμβουλές. 

 

πηγή: randstad

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email