https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Ramcip ένα ρομπότ – βοηθός με ελληνική υπογραφή, από το ΕΚΕΤΑ

bookmark

 

Καινοτομία από επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ

Το ρομπότ Ramcip που βοηθά στις καθημερινές τους δραστηριότητες ανθρώπους με άνοια ή και αλτσχάιμερ, αναζητά το δρόμο προς τις διεθνείς αγορές. Ο Ramcip που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕ έχει ελληνική υπογραφή και μάλιστα με…υπογράμμιση, αφού το ΕΚΕΤΑ, ήταν συντονιστής του έργου.

Το project RAMCIP (Robotic Assistant for MCI Patients at home), στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε άτομα τρίτης ηλικίας που υποφέρουν από άνοια ή και αλτσχάιμερ.

‘Όπως εξηγούν οι ειδικοί της ομάδας RAMCIP από το ΕΚΕΤΑ «μέσω αυτού του ρομποτικού προγράμματος αναπτύσσεται ένα εύρος τεχνολογιών με τον ίδιο ακριβώς στόχο: την υποστήριξη ατόμων , ώστε αυτά να αυτοεξυπηρετούνται.

Το ρομπότ Ramcip είναι ένας καθημερινός βοηθός των ατόμων με προβλήματα άνοιας. Αντιδρά και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς ένας υπηρέτης και αυτό σημαίνει ότι έχει υψηλά επίπεδα ευφυΐας. Αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τον άνθρωπο και μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο σε πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα να μεταφέρει ένα αντικείμενο, να υποστηρίξει το άτομο για να μετακινηθεί, αλλά ακόμη και να του προσφέρει μια ψυχολογική στήριξη, καθώς ο Ramcip είναι σχεδόν μια ανθρώπινη παρουσία στην καθημερινότητα των μοναχικών κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων.

Οι συμμετέχοντες στο έργο το οποίο χρηματοδοτείται πλήρως από την Ε.Ε και το πρόγραμμα Horizon 2020, (3 981 178), είναι δύο πανεπιστήμια από την Πολωνία, ένα από την Ισπανία, από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Ελλάδα. Ο συντονιστής του έργου είναι το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Για να γίνει λειτουργικό το Ramcip , το ρομπότ -βοηθός των ηλικιωμένων με προβλήματα άνοιας, χρησιμοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τεχνολογίες που συνδυάζουν την ιατρική, τη γηριατρική, τη ρομποτική, και την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε σε 36 μήνες, ενώ παρουσιάστηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή που διοργάνωσε το ΕΚΕΤΑ.Τώρα , οι εταίροι του προγράμματος , αναζητούν τρόπους για να βρεi ο Ramcip το δρόμο του προς την αγορά. Το πρώτο που πρέπει να γίνει σ αυτή την κατεύθυνση, είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

career.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email