https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Προβλήματα για το υπό συγκρότηση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

bookmark

 

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Οικονομική ενίσχυση προς τα πανεπιστήμια ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Την ίδια στιγμή πρόθεση του υπουργείου είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 να ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες για τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά, ώστε τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν από το 2018-19. Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τα υπό συγχώνευση τμήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάστηκε με «δώρα» στη Σύνοδο Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα, καθώς ανακοίνωσε στους πρυτάνεις ότι θα χορηγηθούν εκτάκτως από 20.000 ευρώ σε κάθε τμήμα των πανεπιστημίων για λειτουργικά έξοδα. Επίσης, θα υπάρξει χρηματική ενίσχυση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η οποία θα είναι κλιμακωτή με βάση (αντιστρόφως) το ύψος των διδάκτρων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, στα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα θα δοθούν άπαξ 10.000 ευρώ, στα μεταπτυχιακά που έχουν δίδακτρα έως 1.000 θα δοθεί επιχορήγηση 5.000 ευρώ, και 1.000 ευρώ θα χορηγηθούν σε κάθε μεταπτυχιακό, τα δίδακτρα του οποίου κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τους πρυτάνεις να συζητηθεί το θέμα των τυχόν συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες», όπως είπε. Για το θέμα, ως «πιλότος» λειτουργεί η συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Βεβαίως, παρότι οι εργασίες της επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα προχωρούν σε θετικό κλίμα, υπάρχουν αντιδράσεις. Ενδεικτικά, πολλοί μιλούν για εσπευσμένες κινήσεις, για ψηφοθηρικούς λόγους εκ μέρους της κυβέρνησης, με στόχο το εκλογικό σώμα της Δυτικής Αττικής. Επίσης χθες η Σύνοδος εξέφρασε την ανησυχία της για τη διαδικασία που ακολουθείται στην ίδρυση του νέου πανεπιστημίου χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οξύτατες αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπό συγχώνευση τμήματα. Ενδεικτικά:

• Για τα τμήματα Γραφιστικής και Φωτογραφίας προτείνεται να συγχωνευθούν στο τμήμα Οπτικοακουστικών, Ψηφιακών Συστημάτων με 2 κατευθύνσεις: α) Γραφιστικής και Πολυμέσων β) Τέχνης και Τεχνολογίας Οπτικοακουστικών Μέσων. Οι της Γραφιστικής θεωρούν ότι δεν μπορούν να συγχωνευθούν με το τμήμα Φωτογραφίας, ενώ ετοιμάζουν καμπάνια με τη συνδρομή και των επαγγελματιών-γραφιστών.

• Αρνηση υπάρχει και από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας, τα οποία προτείνεται να συγχωνευθούν. Πρόκειται για τμήματα με υψηλές βάσης και καλές επαγγελματικές προοπτικές.

• Αντιδράσεις υπάρχουν και για τον σχεδιασμό που αφορά τα τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Κοινωνικής Εργασίας.

Οι αντιδράσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι τυχόν μη ένταξη κάποιου τμήματος στο νέο πανεπιστήμιο, θεωρείται πως θα το οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε υποβάθμισή του σε επίπεδο δομής επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ).

Πηγή: Καθημερινή

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email