https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Οι λόγοι για να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό στις Επιστήμες Περιβάλλοντος

bookmark

 

Την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα μετά το 2006, η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη

Την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα μετά το 2006, η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη των πιο στρατηγικών παραγωγικών δομών τους. Ενέργεια, βιομηχανία και κατασκευή θα είναι τομείς που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία εξειδικευμένων επιστημόνων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η οικολογική και ενεργειακή ισορροπία.

Στόχος και για την Ελλάδα είναι η σταδιακή μετάβαση της  οικονομίες της  σε ένα παγωγικό σύστημα προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, η οποία θα αποφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους εξής τομείς.

– Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή.

– Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση των ΑΠΕ στους τομείς τελικής κατανάλωσης

(κτίρια, μεταφορές, βιομηχανία, κλπ.).

– Μείωση της βιομηχανικής ρύπανσης με την προώθηση Βέλτιστων Διαθέσιμων

Τεχνικών (ΒΔΤ), της βελτίωσης της υποδομής των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ),

κλπ.

– Διαχείριση στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και

επαναχρησιμοποίηση.

– Ανάπτυξη των φιλικών προς το περιβάλλον συνδυασμένων μεταφορών.

– Προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

– Βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και της χρήσης των.

– Βιολογική γεωργία.

Οι ειδικότητες της πράσινης οικονομίας εξασφαλίζουν πλέον σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Η Greecpeace αναμένει ότι η πράσινη ανάπτυξη θα αποφέρει μέχρι 256.000 ως 403.500  θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020.

Από αυτές, οι 98.500-155.000 αφορούν σε “πράσινες” θέσεις πλήρους απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας, ενώ οι υπόλοιπες είναι έμμεσες θέσεις απασχόλησης, που πυροδοτούνται από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μέχρι το 2030 στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι χώρες επιμείνουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ένας πρόσφατος ορισμός από το Worldwatch Institute θεωρεί ως πράσινη απασχόληση τις δραστηριότητες εκείνες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ή και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πράσινες θέσεις εργασίας είναι λοιπόν εκείνες που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, που συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, που μειώνουν την κατανάλωση νερού, που οδηγούν σε μια οικονομία χαμηλής έντασης άνθρακα και περιορίζουν την παραγωγή αποβλήτων και ρύπων.

Δείτε εδώ όλα τα μεταπτυχιακά για για τις Επιστήμες Περιβάλλοντος από το spoudase.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email