https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Εξέταση πτυχίων κολεγίων μέχρι το τέλος του 2016

bookmark

 

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται και τι χρειάζεται

Είναι γνωστό πως πολλοί  επιλέγουν να σπουδάσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μια χώρα του εξωτερικού ή σε ένα ιδιωτικό Κολέγιο στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως με την αναγνώρισή των πτυχίων από το εξωτερικό και την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και της ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών τους.

Ποιος είναι ο μηχανισμός που ελέγχει αυτά τα πτυχία; 

Για ένα μεγάλο διάστημα γνωρίζαμε ότι υπάρχει ο ΔΟΑΤΑΠ. Μετέπειτα δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ). Το ΣΑΕΠ ανασυστάθηκε  προκειμένου να εξετασθούν οι 3.000 και πλέον αιτήσεις πτυχιούχων Κολεγίων κ.α, για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να γίνει τους τελευταίους μήνες καθώς το ΣΑΕΠ καθυστερούσε να λειτουργήσει. Όμως πλέον είναι όλα έτοιμα να προχωρήσουν ώστε να εξεταστούν όλα τα πτυχία που κατατέθηκαν και αφορούν αποφοίτους Ξένων Πανεπιστημίων και Κολεγίων τις περιόδου 2012-2015 . 

Υπενθυμίζεται ότι από   την περασμένη Άνοιξη το υπουργείο Παιδείας για την  επαγγελματική  ισοδυναμία των  τίτλων σπουδών ζητά και τη συνεπικουρία, όπου αυτή απαιτείται,  των Επαγγελματικών Ενώσεων και Επιμελητηρίων.

Εν αναμονή υπογραφής υπουργικής απόφασης βρίσκονται οι πτυχιούχοι αμερικανικών Κολλεγίων προκειμένου να επιλυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει για τα προπτυχιακά.

Τι είναι όμως το ΣΑΕΠ;

Το ΣΑΕΠ συστάθηκε προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 229 19-11-2012 άρθρο 7 αναφέρεται ότι:

α. Τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

β. Επίσης, περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ορίζονται οι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης».

γ. Τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολέγια των στοιχείου α’ και β’ της παρούσας παραγράφου δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης σύμφωνα με την διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.

Πιο συγκεκριμένα όμως για τα Κολέγια:
 

Ήδη το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με του εκπροσώπους αυτών των φορέων προκειμένου να δοθεί η σχετική λύση. Η γραπτή δοκιμασία διενεργείται έως δύο φορές ετησίως, ημέρα Σάββατο ή/και Κυριακή. Η διεξαγωγή της προκηρύσσεται, το αργότερο τρεις μήνες πριν την κάθε εξεταστική περίοδο, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου. Επίσης καταρτίζεται το πρόγραμμα διεξαγωγής της γραπτής δοκιμασίας, το οποίο δημοσιοποιείται με την έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σε περίπτωση αποτυχίας ο ενδιαφερόμενος δύναται να συμμετάσχει στις επόμενες δύο γραπτές δοκιμασίες για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Σε περίπτωση αποτυχίας του κατά την τρίτη εξεταστική περίοδο αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία και η αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας απορρίπτεται από το ΣΑΕΠ. Υποβολή νέας αίτησης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας για τον ίδιο τίτλο είναι απαράδεκτη. Η γραπτή δοκιμασία διεξάγεται στην Αθήνα, σε Εξεταστικά Κέντρα που ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ, που κοινοποιείται στην Κ.Ε. Οι υποψήφιοι προσέρχονται για εξέταση αποκλειστικά στο ορισμένο γι’ αυτούς Εξεταστικό Κέντρο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υποψήφιος δύναται να εξετάζεται σε άλλο Εξεταστικό Κέντρο, ύστερα από αίτησή του προς την Κ.Ε., η οποία εξετάζει το αίτημα και αποφασίζει σχετικά. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακοίνωση της Προκήρυξης της διεξαγωγής της γραπτής δοκιμασίας, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν γραπτή αίτηση συμμετοχής για την αμέσως προσεχή εξεταστική περίοδο.

Η αίτηση συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ, το οποίο δεν επιστρέφεται, εκτός αν η γραπτή δοκιμασία δεν λάβει χώρα για λόγους που ανάγονται σε υπαιτιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης συνεπάγεται αποκλεισμό του ενδιαφερομένου από την συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email