https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

Πώς να βρεις την πρώτη σου Πρακτική Άσκηση

bookmark

 

Δυσκολεύεσαι να βρεις Πρακτική Άσκηση; Αυτά είναι τα 6 βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις!

Οι απόφοιτοι σήμερα αντιμετωπίζουν την πιο δύσκολη και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Οι φοιτητές που σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τα επόμενα χρόνια είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο αυξημένο ανταγωνισμό σε συνδυασμό με ταυτόχρονη μείωση των ευκαιριών για απόφοιτους που αφορούν σε πρακτική άσκηση είτε στα λεγόμενα graduate trainee programms. 

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες να είσαι εσύ αυτός που θα επιλεγεί για μια θέση εργασίας στον κλάδο σου, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσεις να σκέφτεσαι όλα εκείνα τα πράγματα που σε διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ένας τρόπος, είναι φυσικά μέσω της εργασιακής εμπειρίας. Σε όποιον κλάδο και να θέλεις να απασχοληθείς, ότι αντικείμενο και να έχεις σπουδάσει το να έχεις πρακτική άσκηση στο βιογραφικό σου, πριν καν ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, είναι κάτι που αποκαλύπτει στους μελλοντικούς σου εργοδότες ότι έχεις εμπειρία σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ότι είσαι εργατικός, αφοσιωμένος στο στόχο και τις σπουδές σου και έχεις συγκεντρώσει πολύ χρήσιμες γνώσεις για το αντικείμενο στο οποίο θες να εργαστείς, τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές. 

Όμως, οι φοιτητές είναι γεγονός ότι πολύ συχνά δυσκολεύονται να βρουν εκείνη την πρακτική άσκηση που θέλουν με δεδομένη την μηδενική τους εργασιακή εμπειρία και έχοντας μια θολή θολή εικόνα για το τι είναι αυτό τελικά με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν. Εδώ θα βρεις κάποια απλά βήματα ώστε να καταφέρεις να ξεπεράσεις το εμπόδιο της πρώτης σου πρακτικής άσκησης. 

1. Τελειοποίησε το βιογραφικό σου
Το να γράφεις το πρώτο σου βιογραφικό είναι πάντα λίγο παράξενο: χρειάζεσαι βιογραφικό για να κάνεις αίτηση για την πρώτη σου δουλειά ή πρακτική αλλά είναι λογικό να μην έχεις και πολλά για να βάλεις μέσα. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά που μπορείς να αναφέρεις. Μπορείς να εντάξεις τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα, τον εθελοντισμό, αν είχες κάποια δουλειά part time ή άλλες εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες καθώς και όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. 

Τι δεξιότητες έχεις που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στο μελλοντικό εργοδότη σου; Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από έρευνα ή σχεδιασμό μέχρι διαχείριση social media ή χρήση photoshop. Δες αγγελίες εργασίας για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει – ανεξαρτήτως βαθμίδας – και βρες τις δεξιότητες που ζητάνε. Από αυτές σημείωσε όσες ήδη έχεις αναπτύξει μέσω κάποιας ασχολίας που είχες. Ξέρεις ότι αν έχεις σπουδάσει στο Πολυτεχνείο έχεις σίγουρα αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων; Ποιες εργασίες συνέβαλαν σε αυτό; Σίγουρα δεν θα πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό σου.. Το ίδιο φυσικά ισχύει και σε κάθε άλλη περίπτωση..

2. Χρησιμοποίησε το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου σου
Το γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστήμιο σου ονομάζεται έτσι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: γιατί είναι ένας τρόπος να συνδεθείς με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών και επαγγελματιών που ενδιαφέρονται να προσλάβουν φοιτητές του κλάδου σου. Οι εργοδότες που προσεγγίζουν τα γραφεία διασύνδεσης αναζητώντας προσωπικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι απευθύνονται σε φοιτητές με μικρή έως καθόλου εργασιακή εμπειρία. Εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα γραφεία διασύνδεσης αποτελούν πάντα καλή ευκαιρία για να δικτυωθείς με επαγγελματίες του κλάδου σου αλλά και με αποφοίτους της σχολής σου, οι οποίοι μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τη δυναμική που μπορεί να έχει το πτυχίο σου στην αγορά εργασίας και να σε προσανατολίσουν ίσως και προς σε κάποιο μεταπτυχιακό αν αυτό σε ενδιαφέρει. 

3. Οργάνωσε τις αιτήσεις σου
Κάνε μια λίστα με όλες εκείνες τις εταιρείες οι οποίες σε ενδιαφέρουν για να κάνεις την πρακτική σου και στείλε τους ένα email, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι ανοιχτές αιτήσεις αυτή τη στιγμή. Μην ξεχάσεις να επισυνάψεις το βιογραφικό σου και στο κείμενο του email (και όχι σε επισυναπτόμενο) να γράψεις μια μικρή προσωποποιημένη συνοδευτική επιστολή. Εκεί μπορείς να εξηγήσεις στο μελλοντικό σου εργοδότη γιατί θα ήθελες να κάνεις εκεί την πρακτική σου, τι έχεις να μάθεις από αυτή την εταιρεία αλλά και τι έχεις να προσφέρεις. Στο τέλος, ανέφερε ότι επειδή σε ενδιαφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία θα ήθελες να σε κρατούν ενήμερο για πιθανές ανοιχτές θέσεις εργασίας που μπορεί να έχουν. 

Αν η σχολή σου διαθέτει σύστημα για να στέλνεις αυτόματα το βιογραφικό σου κατά την έρευνά σου για πρακτική τότε δεν χρειάζεται να στείλεις email. Αν όμως ψάχνεις πρακτική άσκηση εκτός σχολής ή εκτός ΕΣΠΑ, το παραπάνω βήμα είναι απαραίτητο. 

Οργανώσου κρατώντας αρχείο με ονόματα και εταιρείες στις οποίες έχεις στείλει βιογραφικό καθώς και την ημερομηνία που το έστειλες. Εκεί θα σημειώσεις επίσης και οποιοδήποτε απάντηση λάβεις, έχοντας βέβαια στο μυαλό σου ότι μπορεί να μην σου απαντήσουν οι περισσότερες από αυτές. Για κάθε 50 email που στέλνεις υπολόγισε περίπου 5 απαντήσεις. Αλλά μην απογοητευτείς! Η επιμονή και η υπομονή είναι και αυτά μέρος της διαδικασίας.

4. Μην ξεχνάς τα sites εύρεσης εργασίας
Η αγγελία για τη θέση πρακτικής που ψάχνεις είναι πολύ πιθανό να είναι ήδη δημοσιευμένη και θα τη βρεις σε αυτά τα sites. Μπορείς να ψάξεις και μόνος σου sites που ξέρεις ότι δημοσιεύουν συχνά τέτοιες αγγελίες ή ακόμα μπορείς να προμηθευτείς από το γραφείο διασύνδεσης του πανεπιστημίου σου λίστα με sites που μπορείς να παρακολουθείς καθημερινά. Όμως, μη βασιστείς μόνο σε αυτό. Έχε στο μυαλό σου ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν δημοσιεύονται αλλά προωθούνται από στόμα σε στόμα. Επομένως, πρέπει να είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις πολλές και διαφορετικές μεθόδους για να πολλαπλασιάσεις τις πιθανότητες να βρεις αυτό που ψάχνεις. 

5. Τα Social Media δεν είναι μόνο για τον ελεύθερο χρόνο
Έχεις δοκιμάσει να ψάξεις το hashtag #aggeliesergasias στο Facebook ή στο Twitter; Το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει. Γι’ αυτό να το παρακολουθείς συχνά. Μπορείς να κάνεις Like στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν και να μπεις σε ομάδες στο Facebook στις οποίες δημοσιεύονται ευκαιρίες για πρακτική άσκηση. 

6. Ανακάλυψε τις δυνατότητές σου με τον εθελοντισμό
Στο βήμα 1 μιλήσαμε για τις δεξιότητες που μπορεί να ζητάνε οι εργοδότες σου και να έχεις ήδη. Τι γίνεται όμως με αυτές που δεν έχεις ακόμα; Τι συμβαίνει με τις ηγετικές δεξιότητες ή την ανάληψη πρωτοβουλιών; Όσο ψάχνεις για την πρώτη σου πρακτική άσκηση, μπορείς να γίνεις εθελοντής σε έναν οργανισμό. Μπορεί να είναι ένας φοιτητικός οργανισμός, ένας περιβαλλοντικός ή μια κοινωνική οργάνωση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σε εμπνέει και σε κάνει να νιώθεις ότι θέλεις να γίνεις μέρος της ομάδας του. 

Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να μάθεις, να αποκτήσεις εμπειρία, να αποκτήσεις δεξιότητες χρήσιμες για τις θέσεις εργασίας που στοχεύεις και να αναπτύξεις το δίκτυό σου. Πέρα από την επαγγελματική εμπειρία που θα αποκτήσεις, όμως, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις νέους ανθρώπους από Ελλάδα και εξωτερικό, να συμβάλλεις στην πραγματοποίηση ενός σκοπού και να ζήσεις μια εμπειρία που θα αλλάξει για πάντα τη φοιτητική σου ζωή. Προσωπικά, το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Της Αφροδίτης Βογδάνου ([email protected])

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email