https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

10+1 μαθήματα για τα πρώτα βήματα στην αγορά εργασίας!

bookmark

 

Συμβουλές για την αγορά εργασίας

Τελειώνεις επιτέλους τη σχολή και με πολλά όνειρα και αυτοπεποίθηση βγαίνεις με το πτυχίο στο χέρι για να βρεις την πρώτη σου δουλειά στον τομέα σπουδών σου. Στους πρώτους αυτούς μήνες – χρόνια θα προσγειωθείς λίγο απότομα στην πραγματικότητα και θα απομυθοποιήσεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου, διότι, ως γνωστόν, μερικά από τα πιο σκληρά αλλά σημαντικά μαθήματα που θα πάρεις στην επαγγελματική σου ζωή έρχονται κατά την πρώτη σου δεκαετία στον κόσμο της εργασίας. Εδώ, λοιπόν, μπαίνουμε κι εμείς στην εξίσωση, για να κάνουμε αυτή σου τη μετάβαση λίγο πιο ομαλή, προειδοποιώντας σε για το τι σε περιμένει στον κόσμο των «ενηλίκων».

Η θεωρία που έμαθες στη σχολή δεν έχει καμία σχέση με την πράξη

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κυρίως θεωρητικό – ακαδημαϊκό προσανατολισμό και όχι τόσο πρακτικό, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί τους συχνά να μην είναι σχεδόν καθόλου ή έστω επαρκώς προετοιμασμένοι για την ενάσκηση του επαγγέλματος το οποίο σπούδασαν, καθώς το πανεπιστήμιο δεν τους έφερε ποτέ σε επαφή με την πραγματική αγορά στην οποία πρόκειται να ενταχθούν. Συνεπώς, μην σοκαριστείς αν νιώθεις χαμένος και άσχετος τους πρώτους σου μήνες/χρόνο εργασίας στο αντικείμενό σου, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, αφού αποτελεί κάτι που όλοι μας περάσαμε.

Δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής

Είχες συνηθίσει τους ρυθμούς του φοιτητή: πάμε σχολή όποτε θέλουμε, έχουμε άπειρο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό και τα ενδιαφέροντά μας κλπ. Τις πρώτες μέρες σου στη δουλειά, όταν συνειδητοποιείς πως αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί, ότι πλέον κάθε μέρα θα ξυπνάς πρωί – πρωί και θα κοιτάς έξω από το παράθυρο του γραφείου το φεγγάρι να διαδέχεται τον ήλιο, αναρωτώμενος «τι γίνεται στον έξω κόσμο;» και «αυτή θα είναι η ζωή μου από δω και στο εξής;», ένα γερό σοκ θα το πάθεις. Θα αναγκαστείς να μπεις κατευθείαν στα βαθιά και να ξεχάσεις αυτά που ήξερες. Καλώς ήλθες στην αγορά εργασίας! Be our guest!

Θα δέχεσαι διττή αντιμετώπιση

Ο κοινωνικός σου περίγυρος – δηλαδή, οι εκτός του επαγγελματικού σου κλάδου – θα σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ήδη φτασμένος στο αντικείμενό σου και θα περιμένουν να μπορείς να απαντήσεις σε κάθε τους απορία και να τους προτείνεις άρτιες επαγγελματικές λύσεις. Δεν τους νοιάζει αν είσαι ασκούμενος, πρακτικάριος, νέος απόφοιτος. Θέλουν μια λύση – απάντηση και τη θέλουν τώρα. Γι’ αυτούς είσαι ήδη γιατρός, δικηγόρος, τεχνικός υπολογιστών, ψυχολόγος κλπ. Οπότε, θα χρειαστεί να δείξεις άμεσα επαγγελματισμό, να είσαι υπεύθυνος και διαβασμένος, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις και σε καταστάσεις που ακόμα δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις, αλλά και να παραπέμψεις και σε κάποιον ανώτερό σου, όταν δεν γίνεται ακόμα να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, ώστε να δοθεί λύση από τον κατάλληλα καταρτισμένο. Από την άλλη, οι συνάδελφοί σου, επαγγελματίες του κλάδου σου, άλλοτε θα σε αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο: θα θεωρούν δεδομένο πως ξέρεις καλά όλα όσα έμαθες στη σχολή (δεν πάει να πέρασες από τύχη αδιάβαστος μάθημα με 5; Υποτίθεται ότι το ξέρεις εις βάθος) και ακόμα περισσότερα, οπότε θα αναμένουν τον δέοντα επαγγελματισμό και άρτια διευθέτηση της εργασίας που σου αναθέτουν και άλλοτε θα σε αντιμετωπίζουν ως τον νέο, αδαή πρακτικάριο που θα πάει να τους πάρει και τσιγάρα από το περίπτερο και θα του αναθέσουν και το βαρετό/χρονοβόρο διαδικαστικό κομμάτι της δουλειάς για να φύγει από πάνω τους, γιατί, «όλοι τα περάσαμε αυτά».

Διαβάστε περισσότερα.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email