https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Έμμισθη θέση για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ

bookmark

 

Θέση συνεργάτη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής

Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για μία θέση συνεργάτη, ο οποίος θα διεξάγει έρευνα με στόχο την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα που αφορά στην Αειφόρο Κατάλυση με Εφαρμογές στην Οργανική Σύνθεση και τη Χημική Βιομηχανία.

Η κατάλυση που στηρίζεται στα μέταλλα μετάπτωσης έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που οι χημικοί σχεδιάζουν και συνθέτουν νέα ή υπάρχοντα μόρια. Αυτό έχει πρόσφατα μεταφραστεί σε τρία βραβεία Nobel Χημείας, που απονεμήθηκαν τα έτη 2001, 2005 και 2010. Η κατάλυση είναι αειφόρα από τη φύση της, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τη δημιουργία αποβλήτων.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι σύγχρονοι καταλύτες στηρίζονται σε σπάνια, κοστοβόρα και συχνά τοξικά μέταλλα μετάπτωσης ή στη στοιχειομετρική χρήση οξειδωτικών. Η αειφόρος κατάλυση, ένας δυναμικός τομέας αιχμής στη Χημεία, παρέχει αξιόπιστες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Στα πλαίσια της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής αναμένεται να αναπτυχθούν μια σειρά από πρωτοποριακές συνθετικές στρατηγικές και εργαλεία, στηριζόμενα στις αρχές της βιώσιμης χημείας και ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν καινοτόμες, αποδοτικές τεχνολογίες χημικών μετασχηματισμών πολλών συστατικών, αντιδράσεων καταρράκτη ή αντιδράσεων ενεργοποίησης δεσμών C-H, σε ορισμένες περιπτώσεις εναντιοεκλεκτικά ή χρησιμοποιώντας το CO2 ως πρώτη ύλη, σε συνδυασμό με την εφαρμογή τους στη σύνθεση ενώσεων με σημαντικές βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές.

Ο υποψήφιος διδάκτορας που θα επιλεγεί θα εργαστεί στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιβλέποντα τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Βουγιουκαλάκη (http://users.uoa.gr/~vougiouk).

Η ολοκλήρωση της ερευνητικής του εργασίας αναμένεται να οδηγήσει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με υψηλούς δείκτες απήχησης. Μεταξύ άλλων, η Ερευνητική Ομάδα του Γ. Βουγιουκαλάκη συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά δίκτυα COST, με τίτλο C-H Activation in Organic Synthesis, συνεργαζόμενη με κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία κ.α., καθώς και σε διακρατικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Ελλάδας-Γερμανίας, σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητική ομάδα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Και τα δύο παραπάνω ερευνητικά προγράμματα σχετίζονται στενά με το θέμα της εν λόγω Διδακτορικής Διατριβής.

Συνεπώς, ο υποψήφιος διδάκτορας που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει αρκετά και να εργαστεί σε κορυφαία διεθνή ερευνητικά ιδρύματα. Ο υποψήφιος διδάκτορας που θα επιλεγεί μπορεί να ξεκινήσει την ερευνητική του εργασία από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά (ανάλογα και με τις υπόλοιπές του υποχρεώσεις), ενώ η εγγραφή του για απόκτηση Διδακτορικής Διατριβής μπορεί να πραγματοποιηθεί αρχές Νοεμβρίου του 2018.

Απαραίτητα Προσόντα

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν Πτυχίο Χημείας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συνθετική Οργανική Χημεία ή τη Συνθετική Ανόργανη Χημεία. Υποψηφιότητες μεταπτυχιακών φοιτητών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης της Διπλωματικής Εργασίας τους για τη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης θα ληφθούν υπόψη.

Ερευνητική εμπειρία στο χαρακτηρισμό ενώσεων με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και φασματομετρία μαζών (MS) θα εκτιμηθούν σε μεγάλο βαθμό. Η άριστη γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (γραπτά και προφορικά – κατά προτίμηση επιπέδου Proficiency) είναι απαραίτητη.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Βουγιουκαλάκη: [email protected] / 210 7274230.

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email