https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Εκδήλωση με τίτλο “Δυνάμεις του Αιγαίου”, στο ΕΑΠ

bookmark

 

Εκδήλωση στις 20/4 στο ΕΑΠ

Οι πολιτιστικές ομάδες του ΕΑΠ παρουσιάζουν το μουσικό σύνολο ”Δυνάμεις του Αιγαίου”.

Η εξωστρέφεια, η κοινωνική και η πολιτιστική προσφορά του ιδρύματος, αποτέλεσαν τα κίνητρα για τη συνεργασία του συνόλου με το ΕΑΠ, μετά από 14 χρόνια ”σιωπής”. Το ΕΑΠ, ως κύτταρο πολιτισμού δίνει βήμα έκφρασης και δημιουργίας, αναδεικνύοντας κάθε φορά την οργανική σχέση του με την κοινωνία.

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Αθήνα (Κτίριο Διοίκησης), Τζώρτζ 4, 3ο όροφο την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 20:00.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μπορείτε να δείτε την Αφίσα εδώ.

Λίγα λόγια για το Μουσικό Σχήμα «Δυνάμεις του Αιγαίου»

Οι “Δυνάμεις Του Αιγαίου” εμφανίζονται ως μουσική ομάδα για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ηχογραφώντας παλιά ανώνυμα ελληνικά τραγούδια τα οποία παρουσίαζαν σε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη.

Αργότερα οι πέντε νέοι μουσικοί παρουσιάζουν και δικά τους τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από την μουσική παράδοση του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διαμορφώνοντας ένα πρωτότυπο στυλ, σε συνδυασμό με τις σπουδές τους τόσο στην ευρωπαϊκή μουσική όσο και στην εκκλησιαστική ψαλτική παράδοση.

Από αυτή την άποψη οι “Δυνάμεις Του Αιγαίου” αποτέλεσαν αναμφισβήτητα μία πρωτοποριακή ομάδα που ανέδειξε ξεχασμένα μουσικά όργανα και ιδιώματα στον ελληνικό χώρο. Ελάχιστοι είναι οι νέοι που κατά την δεκαετία του ’80 χειρίζονται όργανα όπως το ούτι, το λαούτο, το κανονάκι,  ενώ δεν παίζει κανείς το νέϊ και τον ταμπουρά. Ελάχιστοι και όσοι ασχολούνται με τα λαϊκά κρουστά και το λαϊκό βιολί.

Χαρακτηριστικό του γενικού μουσικού ενδιαφέροντος που δημιούργησαν οι Δυνάμεις Του Αιγαίου αποτελεί σίγουρα η απόφαση του Διονύση Σαββόπουλου να αναλάβει την πρώτη τους δισκογραφική παραγωγή (“Δυνάμεις του Αιγαίου”, 1985). Ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε την τρίτη παραγωγή τους στην εταιρία του, τον Σείριο (‘Ανατολικό Παράθυρο’, 1990).

Το 1992 η μουσική ομάδα διαλύεται και τα μέλη της, Νίκος Γράψας, Γιάννης Ζευγόλης, Μιχάλης Κλαπάκης και Χρήστος Τσιαμούλης, συνεχίζουν χωριστά, ο καθένας τον δικό του προσωπικό δρόμο, ως συνθέτες, μουσικοί παραγωγοί και ερμηνευτές των έργων τους αλλά και ως δάσκαλοι, οργανώνοντας τα μαθήματα των λαϊκών μουσικών οργάνων σε δημόσια και ιδιωτικά μουσικά σχολεία, και αφήνοντας στο χώρο της δισκογραφίας πάνω από τριάντα συλλογές ανώνυμων ελληνικών τραγουδιών, από τον 12° ως τον 19° αι., καθώς και προσωπικών συνθέσεων.

Με την εκπνοή του 20ου αιώνα οι Δυνάμεις Του Αιγαίου επανασυγκροτούνται και παρουσιάζουν σε μια δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική παραγωγή, μία συλλογή προσωπικών τους τραγουδιών με τίτλο ‘Όλες οι μέρες που έλειπα’ ενώ σχεδιάζουν μία σειρά ξεχωριστών μουσικών παραγωγών με ερμηνευτές τους ίδιους αλλά και άλλους μουσικούς που κινούνται σε μουσικούς χώρους ανάλογους με αυτόν των ‘Δυνάμεων’  που έχουν σαν βάση τα μουσικά ιδιώματα της νότιας Βαλκανικής και της  Μεσογείου.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email