https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Δωρεάν πολύ σημαντικό Workshop του ΕΑΠ: “Οι πόλεμοι της Ιστορίας. Διαμάχες για τη βιογραφία του έθνους”

bookmark

 

ΕΑΠ

Ένα πολύ ενδιαφέρον Workshop θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο Φεστιβάλ Σπουδών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και αφορά χιλιάδες ανθρώπους, όχι μόνο εκπαιδευτικούς ή ιστορικούς. 

Ο Χάρης Αθανασιάδης  καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιήσει workshop με τίτλο “Οι πόλεμοι της Ιστορίας – διαμάχες για τη βιογραφία του έθνους.” Στο τέλος θα προβληθεί 3λεπτο φιλμ, ενώ μετά το πέρας του workshop θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Οι πόλεμοι της Ιστορίας ― διαμάχες για τη βιογραφία του έθνους

Ο Εμφύλιος, το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, η δίκη του Χάιντς Ρίχτερ στην Κρήτη και οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι μερικοί μόνο από τους πολέμους για την Ιστορία που διεξήχθησαν στη δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια.

Οι διαξιφισμοί για το εθνικό μας παρελθόν έχουν ξεφύγει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία από τα αμφιθέατρα και τα επιστημονικά συνέδρια και απλώθηκαν στον Τύπο και το διαδίκτυο. Το σχολείο μοιάζει να χάνει τον κυρίαρχο ρόλο του στη διαμόρφωση της ιστορικής μας κουλτούρας· τείνει να υποκατασταθεί από τα ιστορικά ένθετα των εφημερίδων, τις εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών, τους ιστορικούς περιπάτους στα κέντρα των πόλεων, τις εξειδικευμένες ιστοσελίδες του διαδικτύου, τις δημόσιες τελετές, τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μουσείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Όλα τούτα συγκροτούν μια Δημόσια Ιστορία, η οποία αποδεικνύεται περισσότερο ελκυστική και περισσότερο επιδραστική από εκείνη που ξεδιπλώνεται στις σχολικές αίθουσες και στις ιστορικές μελέτες. Αλλά ποιο είναι το κατεξοχήν πεδίο των πολέμων της Ιστορίας; Αναμφίβολα, η βιογραφία του έθνους.

Οι επίμαχες σελίδες πολλές.

Ορισμένες από αυτές θα μας απασχολήσουν στο εργαστήρι που θα γίνει στην Τεχνόπολη ― το Σάββατο 24 Ιουνίου, 5.30-6.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του 9.84. Η είσοδος ελεύθερη.

Δηλώστε συμμετοχή στο event του Φεστιβάλ και στην σελίδα Registration για τις Υποτροφίες
 

Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2015) προκάλεσε αξιοσημείωτη συζήτηση στον Τύπο και στους κύκλους των ελλήνων ιστορικών.

Τίτλος: 
«Οι πόλεμοι της Ιστορίας –διαμάχες για τη βιογραφία του έθνους»

Εναλλακτικός τίτλος: 
«Δημόσια Ιστορία: Οι κρυσταλλωμένες αναπαραστάσεις για το εθνικό μας παρελθόν»

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ

προγραμμα
 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email