Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019

Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019

16/01/2019 - 10:40
  • Το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη» θα επικεντρωθεί στις πολλαπλές (γεωγραφικές-αισθητικές-ιστορικές κ.ά.) τοπογραφίες και πολιτισμικές δυναμικές του καβαφικού έργου και θα προσεγγίσει το φαινόμενο Καβάφη στο ευρύτερο γεωγραφικό και ιστορικό του πλαίσιο, τόσο κατά το διάστημα της ζωής του ποιητή στην Αλεξάνδρεια όσο και στις επόμενες δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων η ποίησή του αναδείχθηκε σε παγκόσμιο λογοτεχνικό γεγονός. Σ
  • τους προβληματισμούς και τις ερμηνευτικές προοπτικές που θα διερευνηθούν κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου συγκαταλέγονται: η θέση του Καβάφη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η σημασία της Αλεξάνδρειας, αρχαίας και σύγχρονης, στην ιστορία των μεγάλων Αυτοκρατοριών, η σύνδεση του καβαφικού έργου με τη συζήτηση περί Οριενταλισμού, η σημασία των αποικιακών και μετα-αποικιακών τρόπων ανάγνωσης του Καβάφη, η στροφή του ερμηνευτικού ενδιαφέροντος από το επίπεδο της τοπικής γεωγραφίας σε εκείνο της παγκοσμιότητας, και βέβαια οι πολλαπλοί προσανατολισμοί του ίδιου του Καβάφη (ποιητικοί, ιστορικοί, ερωτικοί).
  • Σκοπός αυτής της ευρείας συνεξέτασης είναι η διερεύνηση των ποικίλων και ενίοτε απροσδόκητων ή και αντιφατικών διασυνδέσεων του καβαφικού έργου (και των ερμηνειών του) και η κριτική επανεξέταση ορισμένων από τους παραδοσιακούς προσδιορισμούς του. Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2019 θα έχουν ο Στάθης Γουργουρής (Πανεπιστήμιο Κολούμπια) και ο Τάκης Καγιαλής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)· το Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019 θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός των δύο επιμελητών, θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια ως εισηγητές οι: Hala Halim (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), Peter Jeffreys (Πανεπιστήμιο Σάφολκ), Αλέξανδρος Καζαμίας (Πανεπιστήμιο Κόβεντρι), Βασιλική Κολοκοτρώνη (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης), Aamir R. Mufti (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια) και Γιάννης Παπαθεοδώρου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
  • Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει πρωινά σεμινάρια και απογευματινές ερευνητικές παρουσιάσεις επί έξι συνεχείς ημέρες (8-14 Ιουλίου 2019). Το θερινό σχολείο αποσκοπεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη και το έργο του, ανοίγοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις στα πλαίσια των καβαφικών σπουδών. Οι εισηγητές, που είναι όλοι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ερευνητές, θα διδάξουν περιεκτικά τρίωρα πρωινά σεμινάρια και θα συμμετέχουν στις παρουσιάσεις της έρευνας των συμμετεχόντων σε ένα ή περισσότερα απογευματινά εργαστήρια. Οι δώδεκα συμμετέχοντες (διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους) θα κληθούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα απογευματινά εργαστήρια, να εμπλακούν σε δημιουργικό διάλογο με τους εισηγητές και να συμμετάσχουν στη συζήτηση η οποία θα εξελίσσεται διαρκώς στις έξι μέρες των συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν επίσης πρόσθετες εκδηλώσεις.
  • Ένας από τους στόχους του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη είναι να ενθαρρύνει τις μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικές μεθοδολογικές κατευθύνσεις και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της σταδιοδρομίας τους. Για τον λόγο αυτόν, οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου και θα τους ζητηθεί να υποβάλουν εγκαίρως ένα προσχέδιο της παρουσίασής τους. Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή όλων των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Οι φοιτητές και οι μελετητές που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.
  • Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018: 31 Ιανουαρίου 2019.
  • Παρακαλούμε να αποστείλετε όλο το σχετικό υλικό, αλλά και να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις στη Μαριάννα Χριστοφή, στη διεύθυνση [email protected]
  • Για να δείτε την πρόσκληση πατήστε ΕΔΩ