https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Ενημέρωση

Αντίθετα τα Πανεπιστήμια στην αναβάθμιση των ΤΕΙ

bookmark

 

Δείτε αναλυτικά

Την αντίδραση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ προκάλεσε το ανακοινωθέν των Πρυτάνεων, με το οποίο τόνισαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, με τη μέθοδο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

“Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η Λυδία λίθος της αξιολόγησης”, απάντησε με σημερινό ανακοινωθέν η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ.

Στην ίδια ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι: “Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor), και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας”, υπογραμμίζει η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, μετά τη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και των Πρυτάνεων, οι τελευταίοι σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ανακοινωθέν, δεν δίστασαν να υπογραμμίσουν την έντονη αντίθεσή τους με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το “ψυχροπολεμικό κλίμα” που έχει ξεσπάσει με το αρμόδιο υπουργείο, λίγες μόλις ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, οι Πρυτάνεις διευκρίνισαν ότι αντιτίθενται με διατάξεις που αφορούν στο άσυλο και την πρακτική επαναφορά του μέσω του νομοσχεδίου, τις μεταπτυχιακές σπουδές (σ.σ. η διαφωνία έγκειται στη διεύρυνση της δωρεάν φοίτησης και στην παρέμβαση του υπουργείου για την τελική έγκριση του ύψους διδάκτρων), στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων (σ.σ. με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και μονοσταυρία η ανάδειξη των αντιπρυτάνεων), στην κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (σ.σ. για πρώτη φορά εξισώνεται η ονοματολογία στα ΤΕΙ και τα μέλη ΔΕΠ) , στην ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, αλλά και στην εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.

Στη διαφωνία αυτή, έρχεται η ανακοίνωση των ΤΕΙ που αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, στο νέο σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις θετικές για τα ΤΕΙ, που τις θεωρούμε σημαντικά και σημειολογικά βήματα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους θετικά βήματα είναι προς όφελος συνολικά της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας, του φοιτητικού πληθυσμού και της κοινωνίας γενικότερα.

Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η Λυδία λίθος της αξιολόγησης.

Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor), και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας”.

Η στάση του υπουργείου Παιδείας

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες για συγχωνεύσεις στον χώρο των ΤΕΙ και επικροτεί τις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικά TΕΙ της χώρας.

Σε ανακοίνωση του μάλιστα υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου, οι αποφάσεις που αφορούν στην ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία ή και την κατάργηση των TΕΙ, θα εκδίδονται μόνο κατόπιν πρότασης των υπουργών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πηγή: news247.gr

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email