https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

9 μύθοι για το βιογραφικό που κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν

bookmark

 

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι κάθε τι που ξέρεις για το βιογραφικό είναι λάθος;

Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, ότι ξέρεις για το βιογραφικό μάλλον είναι λάθος. Αυτοί είναι οι παρακάτω μύθοι για τα βιογραφικά, μαζί με την γυμνή αλήθεια.

Μύθος #1: Το βιογραφικό είναι η εργασιακή σου αυτοβιογραφία.
Η αλήθεια είναι: Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο πώλησης του εαυτού μας. Ο λόγος που φτιάχνουμε το βιογραφικό μας δεν είναι για να πούμε την ιστορία της ζωής μας ή να δώσουμε όλες (τις βαρετές καμιά φορά) λεπτομέρειες της επαγγελματικής μας ζωής. Ο λόγος που φτιάχνουμε το βιογραφικό είναι για να πείσουμε κάποιον ότι είμαστε κατάλληλοι για τη θέση και αξίζουμε να περάσουμε στο στάδιο της συνέντευξης

Μύθος #2: Το πιο σημαντικό μέρος είναι η εργασιακή εμπειρία
Η αλήθεια είναι: Το σημαντικότερο μέρος του βιογραφικού σας είναι οι δυνατότητές σας. Το βιογραφικό σας πρέπει να μπορεί να πείσει τον recruiter η τον υπεύθυνο προσλήψεων της εταιρείας ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλεία για την οποία έχετε κάνει αίτηση. Η επαγγελματική σας εμπειρία είναι χρήσιμη μόνο αν αποδεικνύει ότι με κάποιον τρόπο σας έχει δώσει δεξιότητες ή γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη δουλειά αυτή. 

Μύθος #3: Το βιογραφικό πρέπει να περιγράφει τις προηγούμενες θέσεις εργασίας
Η αλήθεια είναι:
Το βιογραφικό πρέπει να περιγράφει τα αποτελέσματα της δουλειά σας. Οι τίτλοι των θέσεων διαφέρουν τόσο πολύ από εταιρεία σε εταιρεία και κάποιοι είναι τόσο υπερβολικοί (πολλές μεγάλες εταιρείες μπορεί να έχουν δεκάδες “Vice Presidents”) οπότε κανένας δεν δίνει και τόσο μεγάλη προσοχή σε αυτό. Οι recruiters θέλουν να δουν πώς δουλέψατε και βοηθήσατε στην ανάπτυξη της εταιρείας από τη θέση που είχατε και όχι το τι κάνατε.

Μύθος #4: Το βιογραφικό πρέπει να έχει και χόμπυ
Η αλήθεια είναι:
Ότι κάποιες φορές μπορεί ένα χόμπυ να σε κάνει να ξεχωρίσεις ή να είναι η αιτία που θα χάσεις τη θέση. Κάποιοι recruiters μεταφράζουν τα χόμπυ σαν ένα σημάδι ότι θα προτιμούσες να κάνεις κάτι άλλο. Είναι γεγονός, ότι οι εταιρείες θα έπρεπε να αναζητούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Όμως, οι περισσότερες αναζητούν απλά workaholics.

Μύθος #5: Πρέπει να ανανεώνετε τακτικά το βιογραφικό σας
Η αλήθεια είναι: Κάθε βιογραφικό πρέπει να είναι στοχευμένο. Ένα κανονικό βιογραφικό, ακόμα και αν είναι πλήρως ενημερωμένο, δίνει στον recruiter ένα γενικό χάρτη της εμπειρίας και των χαρακτηριστικών σας στο οποίο ο ίδιος πρέπει να βρει τη σύνδεση μεταξύ των συγκεκριμένων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την αγγελία της εργασίας. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι λαμβάνουν αρκετά βιογραφικά για κάθε θέση, το βιογραφικό σας δεν πρέπει να τους προσθέτει έξτρα δουλειά αλλά να τους την κάνει πιο εύκολη. 

Μύθος #6: Το βιογραφικό πρέπει να είναι περιεκτικό
Η αλήθεια είναι:
Το βιογραφικό πρέπει να είναι κατάλληλο. Το να παρουσιάζετε εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό που δεν έχει καμία σχέση με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό. Στην καλύτερη περίπτωση, η εργασιακή εμπειρία που δεν σχετίζεται με τη θέση δείχνει ότι δεν έχετε εμπειρία που να σχετίζεται με τη θέση. Στη χειρότερη, δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει για τι θέση κάνετε αίτηση.

Μύθος #7: Το βιογραφικό θα σου βρει δουλειά
Η αλήθεια είναι:
Ότι το βιογραφικό είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι επαρκές. Έχω στείλει τόσο βιογραφικά, αλλά ακόμα να με καλέσουν σε κάποια συνέντευξη!“. Αυτή η δήλωση είναι τόσο κοινή και αυτό γιατί οι recruiters και οι δουλειές συνήθως πάνε σε “ανθρώπους που ξέρουν ανθρώπους”. Όταν ψάχνουμε δουλειά το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε αγγελίες εργασίας. Οι recruiters όταν ψάχνουν κάποιον άνθρωπο, συνήθως τον αναζητούν στο δίκτυο το δικό τους ή των συνεργατών τους. Αν δεν καταφέρουν αν βρουν κάποιον το τελευταίο που κάνουν είναι να δημοσιεύσουν μια θέση εργασίας. Οπότε, στην περίπτωση αυτή το βιογραφικό σας αρχίζει να παίζει ρόλο αφού γίνει η σύνδεση και γνωρίσετε τον σωστό άνθρωπο. 

Μύθος #8: Το βιογραφικό πρέπει να είναι μία μόνο σελίδα
Η αλήθεια είναι:
Στις μέρες μας οι περισσότερες εταιρείες απλά βλέπουν το προφίλ σας στο LinkedIn. Το προφίλ σας στο LinkedIn -που δεν χωρίζεται σε σελίδες- είναι το πραγματικό σας βιογραφικό. Επεξεργαστείτε το προφίλ σας όσο συχνά χρειάζεται έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τις αγγελίες που σας ενδιαφέρουν εκείνη τη χρονική περίοδο. 

Μύθος #9: Οι πλατφόρμες εύρεσης εργασίας είναι το μέλλον
Η αλήθεια είναι: Ότι οι πλατφόρμες εύρεσης εργασίας είναι μάλλον ξεπερασμένες, Στο μέλλον, οι εταιρείες θα προσλαμβάνουν ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανθρώπους των οποίων το προφίλ στο LinkedIn και η διαδικτυακή τους δραστηριότητα (ναι, θα μας παρακολουθούν, δυστυχώς) θα ταιριάζει με το προφίλ του ανθρώπου που ενδιαφέρονται να προσλάβουν.

Σημείωση: Το τελευταίο έχει πει ο Steve Goodman, Founder  & CEO of Restless Bandit, πλατφόρμα εύρεσης εργασίας με πελάτες όπως Four Seasons, Applebee’s and Gannet. 

Με στοιχεία από το Inc.com

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email