https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQwOSZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Συμβουλές

6+1 συμβουλές για να ξεχωρίσεις στην επόμενη Συνέντευξη

bookmark

 

6+1 μυστικά που θα σε ξεχωρίσουν από το πλήθος, ώστε να αφήσεις μια καλή εντύπωση στην επόμενη σου συνέντευξη.

H συνέντευξη είναι μια διαδικασία που τρομάζει τους περισσότερους νέους υποψήφιους. Η αίσθηση ότι κάθε μας κίνηση και κάθε μας απάντηση μπορεί να κρίνει την πρόσληψη μας,  σίγουρα μας αγχώνει.

Μια από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις όμως, που έχεις να αντιμετωπίσεις, δεν είναι μόνο να δώσεις μια καλή συνέντευξη, αλλά να ξεχωρίσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους. Είναι αλήθεια ότι οι εργοδότες σήμερα περιμένουν ολοένα και περισσότερα πράγματα από εσένα. Επιπλέον, αν σκεφτείς και ότι οι υποψήφιοι είναι πάρα πολλοί, ο πήχης αναβαίνει ακόμη περισσότερο. Αν θέλεις λοιπόν, να διεκδικήσεις πραγματικά τη θέση εργασίας που επιθυμείς, χρειάζεται να μάθεις πώς να προωθείς τον εαυτό σου αποτελεσματικά.

Είμαι εδώ, για να σου παρουσιάσω 6+1 μυστικά που θα σε ξεχωρίσουν από το πλήθος, ώστε να αφήσεις μια καλή εντύπωση στην επόμενη σου συνέντευξη.

1. Η Συνέντευξη αρχίζει πριν μπεις στο δωμάτιο

Πολλές φορές η συνέντευξη αρχίζει προτού το συνειδητοποιήσεις. Αναφέρομαι στη περίπτωση που βρίσκεσαι στο χώρο αναμονής για να μπεις στο γραφείο που πραγματοποιείται η συνέντευξη.  Από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστείς στην αίθουσα αναμονής, να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά σου παρατηρείται. Συγκεκριμένα, η γραμματεία θα παρατηρήσει το τρόπο που συμπεριφέρεσαι προς αυτήν και προς τα υπόλοιπα πρόσωπα που βρίσκονται στο χώρο. Θα ψυχολογήσει σε τι κατάσταση βρίσκεσαι από τη στάση του σώματος και από τις αντιδράσεις σου κατά τη διάρκεια αναμονής. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να δώσει αργότερα αναφορά στο μελλοντικό σου εργοδότη.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήθελες να αφήσεις μια αρνητική εντύπωση. Φρόντισε ακόμα και “πίσω από τις κάμερες” να παραμένεις ευγενικός και διατηρείς την επαγγελματική σου εικόνα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να ξεχωρίσεις είναι να αξιοποιήσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες γνωρίζοντας περισσότερο τον/τη γραμματέα. Μπορείς να δείξεις ενδιαφέρον για το εργασιακό περιβάλλον ή να δώσεις λύσεις σε κάποιο θέμα που βλέπεις να αντιμετωπίζει.

2. Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει.

Η αλήθεια είναι ότι εκ φύσεως ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία στην πρώτη εντύπωση.

Ένα χαμόγελο, μια σίγουρη και σταθερή χειραψία, μια δόση ενθουσιασμού και μια δυναμική απάντηση στη πρώτη ερώτηση είναι αρκετά για να κρίνουν  πολλές φορές το πως θα εξελιχθεί η συνέντευξη και ποια θα είναι η έκβαση της. Συνήθως, η πρώτη ερώτηση είναι της μορφής: “Πως είσαι;”

Μπορεί να θεωρείς ότι είναι μια ασήμαντη και βαρετή ερώτηση, όπως επίσης ότι σε ρωτάει από ευγένεια ή για να σπάσει ο πάγος και όχι επειδή ενδιαφέρεται να μάθει πραγματικότητα πως είσαι. Ακόμα και αν ισχύει αυτό,  τι σε εμποδίζει να μετατρέψεις μια απάντηση ρουτίνας σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Προσπάθησε να μην αρκεσθείς στο συνηθισμένο “μια χαρά” ή “πολύ καλά, ευχαριστώ πολύ” κλπ. Δεν είσαι στο δρόμο που συναντάς έναν γνωστό και θέλεις να ανταλλάξετε τα τυπικά και στη συνέχεια να απομακρυνθείς το συντομότερο δυνατόν. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να απαντήσεις: “Ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά την εταιρεία σας” ή αν θέλεις να δείξεις αυτοπεποίθηση “Πολύ καλά, έτοιμος/η να συμβάλω στο έργο σας να…”

interview

  3. Κάνε την έρευνα σου.

Οι εργοδότες εκτός του ότι θέλουν να προσλάβουν τους πιο ικανούς και ταλαντούχους υποψήφιους, θέλουν επίσης να αισθανθούν ότι η εταιρεία τους είναι μοναδική για αυτό και την επέλεξες. Οι περισσότεροι υποψήφιου θα μπούνε στην ιστοσελίδα και θα μάθουν που δραστηριοποιείται η εταιρεία. Συγκεκριμένα, θα αρκεστούν να μάθουν ποιο είναι το όραμα της και ποια είναι τα βασικά της προϊόντα/υπηρεσίες. Εσύ όμως που θέλεις να ξεχωρίσεις θα ψάξεις λίγο περισσότερο, θα μάθεις για τους συνεργάτες της και τους πελάτες της, θα δεις το ιστορικό της και το πως εξελίχθηκε στο χρόνο, θα μελετήσεις τις προοπτικές ανάπτυξης της, θα γνωρίσεις εργαζόμενους της μέσα από το Linkedin και το σημαντικότερο θα μάθεις ποια μπορεί να είναι η θέση σου σε αυτή την εταιρεία. Μια σωστή προετοιμασία προϋποθέτει να γνωρίζεις τη χρησιμότητα σου για την εταιρεία και γιατί αξίζει να επενδύσει πάνω σου.

Με λίγα λόγια, ποιο πόνο μπορείς να εξαλείψεις και σε καθιστούν ξεχωριστό.

Μια ακόμα συμβουλή που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη είναι να κάνεις έρευνα για το ίδιο το άτομο που θα σου πάρει τη συνέντευξη, αν μπορείς να γνωρίζεις το όνομα του ή τη θέση του. Ψάχνοντας για το άτομο μέσα από τη μηχανή της Google ή το Linkedin έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τα ενδιαφέροντα του, προηγούμενες εμπειρίες ή το που σπούδασε. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι αποφοιτήσατε από το ίδιο ίδρυμα ή ότι μοιράζεστε κοινές ανησυχίες ή αγάπη για κάποιο άθλημα. Πρόκειται για μικρές λεπτομέρειες με μεγάλο αντίκτυπο σε μια συνέντευξη εργασίας.

4. Κάνε τις δικές σου ερωτήσεις

Αν νομίζεις ότι μια συνέντευξη εργασίας είναι μια μονόδρομη επικοινωνία (δηλαδή, ο υπεύθυνος προσλήψεων κάνεις τις ερωτήσεις και εσύ απλά απαντάς), τότε σίγουρα κάνεις κάτι λάθος. Πετυχημένες συνεντεύξεις χαρακτηρίζονται αυτές που καταφέρνεις να δημιουργήσεις μια αμφίδρομη επικοινωνία. Μέσα από την συζήτηση θα μπορέσεις να αναπτύξεις μια πρώτη μορφή σχέσης με τον υπεύθυνο. Μάλιστα, πριν τελειώσει η διαδικασία ο υπεύθυνος προσλήψεων σε ρωτάει αν έχεις κάποια ερώτηση που θα ήθελες να θίξεις. Είναι καλό πριν πας σε μια συνέντευξη να σκεφτείς κάποιες ερωτήσεις που θα ήθελες πραγματικά να σου απαντηθούν. Όχι ερωτήσεις όπως “Πόσα λεφτά θα παίρνω” αλλά ερωτήσεις που σχετίζονται με τη στρατηγική, τις φιλοδοξίες της εταιρείας ή με την θέση εργασίας.

Παραδείγματα ερωτήσεων για να πάρεις μια ιδέα είναι τα εξής:

  • Ποια KPIs χρησιμοποιείτε στη θέση εργασίας;
  • Ποια είναι η γνώμη σας αν χρησιμοποιούσατε τη Χ στρατηγική για αυτό το προϊόν σας;
  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στα καριέρα σας μέσα από αυτή τη θέση;

5. Πες μια ιστορία

Σε μια συνέντευξη ο υπεύθυνος θέλει να ελέγξει τα προσόντα σου και την καταλληλότητα σου για την θέση. Πολύ πιθανόν να σου κάνει ερωτήσεις πάνω στη περιγραφής της θέσης εργασίας ή με βάση το βιογραφικό σου ζητώντας σου να δώσεις παραδείγματα. Σε αυτό το σημείο, ένα ιδιαίτερα έξυπνο tip είναι να απαντήσετε μέσα από μια ιστορία. Μπορείτε να περιγράψετε χαρακτηριστικά και δεξιότητες σας, που ζητάει η εταιρεία, μέσα από την εξιστόρηση. Η εξιστόρηση ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρουσίασεις πληροφορίες που εύκολα μπορεί να θυμηθεί κάποιος δείχνοντας παράλληλα αξιοπιστία. Με αυτόν το τρόπο η απάντηση σας θα εντυπωθεί ευκολότερα στο μυαλό του υπεύθυνου.  Συνεπώς, όταν έρθει η περίοδος της αξιολόγησης, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν πάνω από 30-50 υποψήφιοι, η ιστορία σου θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα θυμηθεί ο υπεύθυνος προσλήψεων δίνοντας σ ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Φυσικά είναι δύσκολο εκείνη τη στιγμή να θυμηθείτε μια ιστορία που να ταιριάζει με την ερώτηση που σας έχει γίνει και την ίδια στιγμή να αναδεικνύει τα προσόντα σας για τη συγκεκριμένη θέση. Η σωστή προετοιμασία δίνει πάλι την λύση στο παραπάνω πρόβλημα. Χρειάζεται να μελετήσεις τη περιγραφή θέσης καθώς και τις εμπειρίες που έχεις παραθέσει στο βιογραφικό σου και να σκεφτείς τόσο παραδείγματα μέσα από ιστορίες που να καταδεικνύουν τις ικανότητες σου, όσο και να δώσεις έμφαση στο τρόπο που τις εξιστορείς για να μην γίνει κουραστική ή άνευ ουσίας.

6. Διαφοροποίησε τις απαντήσεις σου

Σκέψου απλά να ήσουν στη μεριά του υπεύθυνου προσλήψεων και να έπρεπε να πάρεις συνέντευξη από 50 άτομα. Φαντάσου λοιπόν τώρα να έκανες την ερώτηση “ποια είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά” και να έπαιρνες 50 ίδιες απαντήσεις όπως: “Είμαι οργανωτικός, υπεύθυνος και επικοινωνιακός.” Καταλαβαίνεις τώρα, ότι δεν έχει σημασία μόνο ποια είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά σου. Στη πραγματικότητα πιο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχεις εσύ και δεν έχουν οι άλλοι. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσεις τα αξιοποιήσεις ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στην ίδια υπόθεση αν ένας υποψήφιος απαντούσε: “Έχω στρατηγική σκέψη, ενσυναίσθηση και προσαρμόζομαι εύκολα σε νέες καταστάσεις” αυτομάτως θα τον ξεχώριζες από το πλήθος. Συνεπώς, είναι καλό να θυμάσαι ότι κάθε σου απάντηση μπορεί συγχρόνως, όχι μόνο να αυξήσει τις δικές σου πιθανότητες αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες των υπολοίπων λόγω της διαφοροποιημένες τοποθέτησης σου.

bonus 6+1: Στείλε ευχαριστήριο email

πηγή: leadcompass.gr

 

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email