https://www.spoudase.gr/arthra/?p_asid=6&p_asp_data=Y3VycmVudF9wYWdlX2lkPTM3NTg0JnF0cmFuc2xhdGVfbGFuZz0wJmZpbHRlcnNfY2hhbmdlZD0xJmZpbHRlcnNfaW5pdGlhbD0wJmFzcF9nZW4lNUIlNUQ9ZXhhY3QmYXNwX2dlbiU1QiU1RD10aXRsZSZhc3BfZ2VuJTVCJTVEPWNvbnRlbnQmdGVybXNldCU1QmthdGVnb3JpZXNfYXJ0aHJvbl8lNUQlNUIlNUQ9NTQxMCZjdXN0b21zZXQlNUIlNUQ9YXJ0aHJh
Υποτροφίες

2.700 υποτροφίες μέσω ΕΣΠΑ

bookmark

 

Τη χορήγηση 2.700 υποτροφιών σε φοιτητές, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας

Τη χορήγηση 2.700 υποτροφιών σε φοιτητές, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας, που παρουσίασαν πακέτο δράσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, «συνολικά θα κατευθυνθούν 330 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση και ένα δισ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μεταξύ των δράσεων είναι η χορήγηση – με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και βάση μοριοδότησης – 2.700 υποτροφιών σε φοιτητές, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Οι υποτροφίες, διάρκειας εννέα μηνών, θα είναι ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και 400 ευρώ μηνιαίως για τους «εντός έδρας».

Επίσης, θα ενισχυθούν τα ΑΕΙ με 21 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δομών κοινωνικής μέριμνας (π.χ. γραφεία ψυχολογικής υποστήριξης) με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών φοιτητών, ενώ θα δοθούν υποτροφίες συνολικού ύψους 2.987 ευρώ σε νέους κατόχους διδακτορικού, για απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας μέσω της ανάθεσης αυτόνομης διδασκαλίας. Η δράση θα έχει έξι εξαμηνιαίους κύκλους, θα ολοκληρωθεί το 2020, και στον πρώτο κύκλο, θα ωφεληθούν 1.861 νέοι επιστήμονες.

Στο ίδιο πλαίσιο θα δοθούν 422 υποτροφίες 816 ευρώ για διδακτορική έρευνα στην Ελλάδα από υποψήφιους διδάκτορες, ενώ θα ενισχυθούν μεταδιδάκτορες ερευνητών με υποτροφίες ύψους 1.089 ευρώ με διάρκεια έως 24 μήνες. Στον πρώτο κύκλο, ωφελούμενοι θα είναι 289 νέοι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 70.000 φοιτητές.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη στέγαση των φοιτητών, ενώ θα αξιοποιήσει κενά διαμερίσματα στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του δημοσίου, για φοιτητές που δεν μπορούν να ενταχθούν σε εστίες.

Share on Facebook Tweet Pin it Share on LinkedIn Send email